Kokonaisvaltaisen Hyvinvoinnin OhjausTM

Klassinen Homeopatia & Psykokinesiologia

Allergiaoireiden ja heinänuhan hoito

On olemassa monia Homeopaattisia valmisteita, joilla voi helpottaa akuutteja allergioireita altistuskauden aikana. Juuri sopivimman valmisteen löytyminen monien joukosta voi joskus olla vaikeaa, siksi listasin tähän yleisimmin käytettyjen keskeisimmät avainpiirteet helpottamaan valintaasi.
Mikäli itsehoito ei tuota tulosta, kannattaa kääntyä hyvinkoulutetun Homeopaatin puoleen.

Nuha

Allergisia oireita voi esiintyä monina vuodenaikoina:

 • Keväisin allergiaoireita voi tulla katupölystä ja/tai siitepölyistä, jolloin oireet yleensä pahenevat ulkoilmassa.
 • Kesällä heinien kukinta voi aiheuttaa oireita.
 • Leutoina syksyinä oireita voi saada kosteassa maastossa muhivista homeista.
 • Joulukukat ja sisälle kannettu kuusi aiheuttavat monille oireita.
 • Sisäilmaongelmien aiheuttamat oireet voivat olla ympärivuotisia tai kausittaisia liittyen homeiden ja sienten aktiivisuusaikoihin. Kostea ilma aktivoi niiden toksiinientuotantoa. Sisäilmaongelmien aiheuttamat oireet liittyvät lähes aina rakennuksessa oleskeluun ja helpottavat sieltä poistuttaessa.
 • Sisätiloissa oireita voi aiheuttaa myös muut kemikaalialtistukset, kuten esimerkiksi rakenteiden liimat, tekstiileissä käytetyt kemikaalit, pesuaineet, tyynyjen ja patjojen materiaali tai niihin pesiytyneet epäpuhtaudet, lemmikit, etc.. Nämä on hyvä kartoittaa.

Allergiaa vai flunssaa?

Allergiaoireet ovat usein flunssan kaltaisia: tukkoisuutta, vuotava nenä ja väsyneisyyttä.
Allergiaoiressa nenäerite on kirkasta ja vetistä.
Molemmissa voi olla silmäoireita: allergiassa punotusta ja ärtymystä, mutta ei särkyä.
Allergiaan ei yleensä liity myöskään lihassärkyjä, eikä se yleensä nosta kuumetta, vaikka olo voi kuumeiselta tuntuakin. Poikkeuksena homealtistus, joka voi aiheuttaa hyvinkin monimuotoisia ja vakaviakin oireita.

Valmisteen valinta ja annostelu

Homeopaattisilla lääkevalmisteilla ei ole sivuvaikutuksia, ne eivät väsytä, kuten toisenlaiset allergialääkkeet, ja ne ovat turvallisia käyttää myös lapsille ja raskaana oleville.

Homeopaattinen valmiste valitaan aina kokonaisoirekuvan mukaan. Alla on lueteltuna muutamia yleisimpiä valmisteita. Mikäli kuvailtu oireisto tuntuu sopivan omiin oireisiisi, voit annostella valmistetta seuraavasti:

 • Valitse matala potenssi D30, D200, C6, C12 tai C30 ovat sopivimmat.
 • Oireiden voimakkuudesta riippuen (mitä voimakkaampi oire, sitä nopeampi toisto) ja valmisteen vahvuudesta (mitä korkeampi potenssi, sitä harvempi toisto) ota annos (2 helmeä) joka toinen - joka kahdeksas tunti ensimmäisinä päivinä.
 • Kun oireet alkavat helpottaa, harvenna annostelua 2-3 kertaan päivässä.
 • Lopeta valmisteen ottaminen, kun olosi on 80% parempi.
 • Mikäli oireet palaavat, jatka annostelua.
 • Ota valmistetta vain jos se auttaa.
 • Mikäli valmiste lakkaa vaikuttamasta jonkin ajan kuluttua, kokeile jotakin toista vahvuutta.
 • Mikäli olo ei ole alkanut yhtään helpottamaan 2 annoksen jälkeen, arvioi valmisteen valinta uudelleen

Joitakin akuutteja allergiaoireita helpottamaan käytettyjä Homeopaattisia lääkevalmisteita:

Allium cepa Silmät ja nenä vuotavat kuin sipulia kuoriessa. Nenäerite on vetistä, polttelevaa, muttei kirvelevää. Voimakasta aivastelua. Kurkun arkuutta. Oireet voimakkaampia kukinta-aikaan ja elokuussa. Olo helpottaa raittiissa ilmassa, pahenee suljetussa sisätilassa.

Arsenicum Silmät kuivat ja polttelevat. Vetistä, ärsyttävää nenäeritettä, joka rikkoo nenänympärystän ja aiheuttaa punotusta. Voimakasta aivastelua. Suun kuivumista. Janoinen, mutta juo vain pienin kulauksin. Levoton ja ahdistunut olotila.

Euphrasia Silmät ja nenä vuotaa, kuin Alliumissa, mutta nenän sijaan silmät polttelevat ja kyynelneste voi valuessaan tehdä punaisia jälkiä ihoon. Silmät punottavat, ovat kipeät ja herkät valolle, erityisesti auringossa. Räpyttelyä.

Nux vomica Vetiset, kutisevat silmät. Nenä vuotaa päivisin, mutta on tukossa öisin, erityisesti siltä puolen, kummalla kyljellä nukkuu. Usein liittyy kipeä ja/tai kutiseva kurkku ja päänsärkyä. Voi olla kärttyinen.

Olive Kirkas, ärsyttävä nuha. Erityisesti alaluomesta punaiset, turvonneet, vuotavat silmät, jotka kutittavat sisänurkista. Paljon aivastelua ulkoa sisälle tultaessa. Astmaattista hengitystä.

Pulsatilla Nenäerite on paksua, keltaista tai vihertävää, mietoa, ei ärsyttävää. Ulkoilmassa erite muuttuu vetiseksi. Haju- ja makuaisti heikkenee. Silmät voivat rähmiä. Huonompi lämpimässä sisäilmassa, parempi viileässä.

Sabadilla Jatkuvaa, voimakasta aivastelua ja nenän kutinaa sekä tukkoisuutta nenässä ja poskionteloissa. Punottavat, vetiset, polttelevat silmät. Suu kuiva, muttei janota. Huonompi ulkona, parempi lämpimässä sisäilmassa.

Lue lisää allergioista

Huomioitavaa

Vaikka akuutteja allergiaoireita voi hyvinkin helpottaa esimerkiksi edellä luetelluilla Homeopaattisilla akuuttivalmisteilla, kannattaa tiedostaa, että allergiataipumus on krooninen ja usein perinnöllinen vaiva, jonka taustalla voi olla monia altistavia tekijöitä. Siksi itse taipumuksen hoitaminen vaatii hyvinkoulutetun Homeopaatin määrittelemän rakennehoidon.

Rakennehoidossa puretaan muun muassa taipumuksia tietyntyyppisille oireiluille. Allergiataipumusta hoidettaessa hoito ajoitetaan mieluiten aikaan, jolloin ei ole välitöntä altistusta oireiden aiheuttajalle. Tämä tarkoittaa ruoka-aineallergioiden hoidossa tiukkaa välttelydiettiä ainakin muutaman viikon ajaksi ja heinänuhan hoidossa rakennehoidon tekemistä muuna kuin siitepölykautena. Heinänuhan rakennehoito on paras aloittaa viimeistään tammikuussa tulevan kevään oireettomuuteen valmistautuen.

Tutkimuksia

 • Homeopatia toimii influenssan ehkäisemisessä. https://ndnr.com/naturopathic-news/supporting-research-for-homeopathic-prophylactic-treatment-for-seasonal-flu/ 
 • Homeopatia päihittää antibiootit ylempien hengitysteiden infektioissa. Monikansallinen vertaileva tehokkuustutkimus akuuteista hengitysvaikeuksista johti 82,6 prosentin vasteeseen homeopatialla verrattuna 68 prosenttiin tavanomaisessa hoidossa 14 päivän jälkeen. Tämän tutkimuksen replikaatioon osallistui 1 577 potilasta, joista 857 sai homeopaattista ja 720 tavanomaista hoitoa: paraneminen oli huomattavasti nopeampaa homeopatialla.
  Lähteet: **Riley D, Fischer M, Singh B, et ai. (2001). Homeopatia ja perinteinen lääketiede: Tuloksia koskeva tutkimus, jossa verrataan tehokkuutta perusterveydenhuollon ympäristössä. Journal of Alternative and Complementary Medicine, 7:149–159. **Haidvogl M Riley D, Heger M et ai. Homeopaattinen ja tavanomainen hoito akuutteihin hengitystie- ja korvavaivoihin: vertaileva tutkimus tuloksista perusterveydenhuollossa BMC Complement Altern Med. 2007; 7:7.

Yhteydenotto

Vastaanottoaikojen tiedustelut alla olevalla yhteydenottolomakkeella tai tekstiviestillä numeroon 044 9889 090

tai laita viesti sähköpostiin

Anna nimesi.
Kirjoita viestisi.